Vad är ergonomi om inte en jätteviktig del av vår hälsoliv. Det som många tänker på när man säger ergonomi är dock att detta är arbetslivsrelaterat. Absolut säger jag, men det är inte bara en fråga om arbetslivet utan en fråga om allt du gör i din vardag.

Tänk dig alla gånger du har hört att om du ska lyfta något tungt ska inte du göra det med ryggen, det är ergonomi eller om du ska ta bort färg med IR, då ska du använda dig av en stabil stege för att klättra upp. Det är ergonomi.

Varför är det viktigt?

Du kan läsa mycket mer om ergonomi på 1177. Jag kommer dock att summera lite det de säger och även lägga till mina egna ord, så att du förstår vad det här handlar om. Ergonomi är ett sätt att arbeta med din kropp så du inte belastar den fel. För att, felbelastningar kan gör ont och den smärtan kan vara svårt att få bort sen.

Visst kan man tänka att ovannämnda exempel gäller vid ergonomi och att ett mer stilasittande jobb inte är mycket att tänka på men även när du sitter belastar du kroppen. Därför behöver även du som sitter mycket på jobbet träna regelbundet för att stärka dina muskler. Träning hjälper till med koncentrationen, ger dig mer energi och kan göra att du till och med sover bättre!

Sök hjälp!

Om du börjar känna besvär i din kropp är det bästa tipset att alltid söka vård! Ergonomer eller sjukgymnaster bör finnas tillhands, antingen söker du det via din egen vårdcentral eller så pratar du med din chef om att du behöver träffa en ergonom eller sjukgymnast via företagshälsovården. Ergonomer kan komma att besöka din arbetsplats och ta reda på vad som kan hjälpa till vid besvär.

Om du arbetar mycket framför datorn, se till att variera din arbetsställning, tänk på vilken stol du använder, höjden på stolen och skrivbordet. Ett höj- och sänkbart skrivbord är att föredra för dig som sitter många timmar framför datorn.

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *